Tipy na procházku s dětmi v Praze

Published on 05.04.2020

Taky nevíte, kde vzít děti, aby se doma nenudily? Jelikož je nyní vše zavřené a naše děti zůstávají doma, tak jsme si řekli, že sepíšeme pár tipů kam vyrazit s dětmi. Začneme v Praze a přidáme tipy na krásné parky, tak procházky, kde se děti dozví i něco z historie.


Královská cesta

Nemůžeme začít jinak, než touto nejpopulárnější cestou v Praze. Sice vám celá procházka zabere přibližně tři hodiny, ale můžete si ji zkrátit nebo rozdělit. Jedná se o velmi naučnou procházku plnou historie a architektonicky zajímavých budov.

Královská cesta začíná u Prašné brány, kde budete procházet kolem Obecního domu, který je postaven v secesním stylu. Přes Celetnou ulicí se dostanete na Staroměstské náměstí, tam naleznete pražský orloj na Staroměstské radnici a také gotický chrám Panny Marie. Karlova ulice má spoustu dalších menších uliček, které můžete navštívit, touto ulicí se dostanete až k Karlovu mostu. Jakmile přejdete most dostanete se na Malostránské náměstí, které je rozděleno na horní a dolní část. Na náměstí je barokní kostel sv. Mikuláše a Malostranská zvonice.

Poté Nerudovou ulicí až na Pražský hrad. Můžete se vydat na konci Nerudově ulice směrem vzhůru ke Strahovskému klášteru s krásným výhledem a nebo pokračovat až k hradu.

Královská cesta je skvělá pro větší děti, pokud máte kočárek bude to náročnější procházka.

Procházka Karlínem

Tato cesta má asi 5 km a většinou půjdete po rovince, takže se můžete vydat poznávat Karlín i s kočárkem. Karlín býval industriální čtvrtí, ale po povodních se začal měnit a připomíná Berlín. Budete se procházet kolem secesních budov, hipsterských kaváren a po trase je tako mnoho krásných parků.

Začátek této procházky je u stanice metra Invalidovna, v oblíbeném parku naleznete hřiště pro děti a také hřiště na petanque. Projdete se kolem bývalé sýpky, která nyní slouží jako loftové bydlení. Pernerova ulice stále připomíná pražské průmyslové předměstí, ale nyní jsou budovy přestavěny na kanceláře. Tachovským náměstím přes ulici Husitská se dostaneme až k Vítkovu. Na vrch Vítkov vede řada tras, ale všechny budou do kopce. Vítkovský památník tvoří jednu z dominant Prahy. Z Vítkova se dostanete až ke Karlínskému náměstí, jehož dominantu tvoří novorománská bazilika Sv. Cyrila a Metoděje. Karlínské náměstí má nejen dětské hřiště, ale také sportoviště s prvky na fitness. Když už jsou posilovny a školy zavřené, můžete využít hřiště a zasportovat si s dětmi.

Výhled z Vyšehradu

Tato procházka bude o něco náročnější, jelikož se půjde většinou do kopce, ale trasa má jen 5 km. Procházku začnete na nábřeží a dojdete až k hradbám Vyšehradu. Z náplavky, která je populární promenáda v jakémkoliv ročním období, se pomalým tempem přesunete ke Kovařovicově vile, která patří mezi vrcholné díla českého kubismu. Na Vyšehrad půjdete přes Rašínovo nábřeží, na této trase je lepší jít bez kočárku, takže je vhodná pro větší děti. Vyšehrad je velmi důležitým místem českých dějin a pro děti to bude velmi poučné. Centrálním místem je Slavín, kde jsou pohřbeny významné osobnosti našich dějin. Vyšehrad byla také vinařská oblast a nyní nabízí nádherný pohled na Prahu, zejména na Podolí. Od hradeb se posunete k Rotundě Sv. Martina, která patří mezi nejstarší stavby v Praze. Vydejte se pod železniční trať a za podchodem odbočte doleva a dojdete k Bastionu. Tam na vás čeká výhled na Vyšehrad a Petřín, pokračujte ulicí Ke Karlovu, přes ulicí U Apolinářská, kde půjdete kolem Zemské porodnice. Tato budova je postavená z řezaných červených cihel, a i nadále slouží jako porodnice. Procházka bude pokračovat podél Botanické zahrady Karlovy univerzity, Vyšehradskou ulicí se dostaneme ke klášteru Na Slovanech a tím se naše kruhová vycházka uzavře.

Počasí už bude brzo jarní a tak si procházku můžeme s dětmi hezky užít. Zajít si na chvíli na hřiště, ukázat dětem historii našeho státu, i to nám v této situaci pomůže.

Back to article list