Kam jít na procházku v Brně?

Published on 05.04.2020

Brno nabízí spoustu zajímavých tras, kam se vydat s dětmi. Pro menší děti to budou nenáročné trasy v přírodě. Naopak pro starší děti vybereme takovou trasu, kde se něco dozví a poznají historické budovy. Jaro je tady a nám všem prospěje krátká zdravotní procházka. Pojďme se tedy vydat objevovat okolí Brna.


Výhled na Brno z Bílé Hory

Bílá Hora u Židenic nabízí nejen krásný výhled na Brno, ale také je opředena řadou legend. Jedna taková legenda říká, že hora je protkaná tajnými chodbami. Tento vrch byl strategickým místem za druhé světové války a byly zde vybudované i protiletecké bunkry. Tento vrch není až tak moc navštěvovaný, takže si  za krásného počasí užijete pohledy na Pálavské vrchy. Z druhé strany uvidíte lomy Hádech. Bílá Hora je ideálním místem na pozorování západu slunce. Jen 3 km od Bílé Hory najdete lomy Hády. Vápencový komplex je chráněnou rezervaci, procházka vás zavede do lesa, kde můžete zajít k Resselové hájence. Na této procházce narazíte Bíloveckou studánku.

A co je nejlepší na této procházce je to, že se jedná o naučnou stezku, která je lemovaná informačními tabulemi. Vaše děti se dozví o historii hádeckých lomů, které zásobovaly moravskou metropoli vápencem. Dojít až k lomům určitě bude stát za to a pokud bude počasí přát, uvidíte Alpy. Vápencový lom je vysoký 80 metrů a v okolí jsou jezírka, kde se vyskytují chránění živočichové. Voda v jezírkách je nádherně tyrkysová a určitě uvidíte i ryby.

Směrem ke Koniklecové louce

Na louku se vydáme z Pisárek. Budeme se procházet kolem koupaliště Riviéra, které je zajímavé kaskádou 3 bazénu ve slepém rameni řeky. Projdeme se kolem Pavilonu Anthropos, což je muzeum dokumentující nejstarší dějiny Moravy a celé Evropy. Cesta bude pokračovat k přírodní rezervaci Kamenný vrch, kde nás zavede další naučná stezka s názvem Lesnická. Tuto procházku, ale doporučujeme pro starší děti, jelikož cesta vede lesem a je v určitých místech příkrá. Na rozcestí za Myslivnou si můžete vybrat kudy se vydat dále. Pokud chcete až k rozhledně, tak se vydejte po zelené turistické trase. Rozhledna byla postavena na místě bývalého sanatoria, zde si můžete odpočinout na lavičce a občerstvit se.

Hlavním cílem této procházky je ale Koniklecová louka, která je světový unikát. Na této louce roste 55 tisíc trsů koniklece velkokvětého. Na jaře se celá louka zbarví do modrofialové barvy. Zde užijete nejen pohled na rozkvetlou louku, ale také výhled na Bohunice.

Vilová čtvrť

Všichni známe slavnou vilu Tugendhat, ale v Brně je spousta jiných architektonických skvostů. Pojďme se spolu prozkoumat Masarykovu čtvrť.

Začneme opět v Pisárkách a v Masarykově čtvrti. Vydáme se do mírného kopce, který je ze západu lemovaný řekou Svratkou. Trasa nám ukáže stavitelské skvosty z poloviny 20 století, které ne každý pozná a děti uvidí taky něco jiného než jen paneláky. Hned na začátku uvidíme vilu Stiassni na Hroznové ulici, tato vila byla postavena pro rodinu textilního továrníka Alfreda Stiassného. Později tuto vilu začal využívat Edvard Beneš, a dokonce v ní přespával i Fidel Castro.

Půjdeme kolem dalších vil až do Wilsonova lesa, který je skvělým místem pro relax a navíc je v docházkové vzdálenosti z centra města.

Trasa až ke konci lesíku bude trošku prudčí, ale na konci na vás čeká Jurkovičova vila. Vila vás na první pohled zaujme roubená vstupní brána. Ve vile se konají různé workshopy, výstavy a také svatební obřady. Na počátku 20.století zde stále jen tato vila v lese, poblíž řeky. O pár let později zde vznikla oddělená obec Žabovřesky.

Back to article list