Kam na procházky v Pardubicích

Published on 30.04.2020

Pardubice leží na levém břehu řeky Labe a tak se můžete těšit na trasy podél řeky. Je zde taky mnoho parků a památných stromů. Nejznámější parky jsou Tyršovy sada a pak Na Špici. Pardubice se pyšná řadou přírodních památek jako například Labiště pod Opočínkem, Mělické labiště a Nemošická stráň. Každý si na toulkách Pardubicemi přijde na své, jak malé děti tak i rodiče. Pojďme se tedy potulovat.


Procházka s nádechem historie

Stezka Viléma z Pernštejna je dlouhá 2,5 km a po trase naleznete informační tabule, které vám prozradí řadu zajímavostí. Tato procházka je vhodná i pro nejmenší ratolesti a pokud by přece bolely nožičky, tak je po cestě několik laviček. Trasa je vhodná i pro kočárek, jelikož je bezbariérova. Procházka nabídne celkem 10 památek a zajímavých míst z historie Pardubic.

  • Zelená brána - Raně renesanční vež je významnou dominantou Pardubic. Vež vznikla po požáru v roce 1538 a jelikož měděný plech, který kryje střechu zezelenal, tak vznikl název “Zelená brána”.
  • Pernštýnské náměstí - na tomto náměstí se nachází radnice a morový sloup. Domy v okolí náměstí patří do pozdně gotické výstavby, a na první pohled zaujmou obloučkovými štíty.
  • Přihrádek - sloužil jako opevněné předbraní a pro hospodářské zázemí. Je to spojnice mezi zámkem a městem.
  • Zámek - páni z Pernštejna původní hrad přebudovali na palác. Uvnitř zámku se nachází cenné renesanční nástěnné malby. Do zámku se ale nyní nedostaneme, tak budeme pokračovat dále.
  • Východočeské muzeum - nachází se v zámku a je zde 6 stálých expozic. Bohužel ani tady se nyní nemůžeme jít podívat.
  • Tyršovy sady - zajímavosti je, že sady jsou vybudované na mokřinatém území na bývalém zámeckém příkopu. Pod pardubickým zámkem vzniklo místo pro odpočinek a různé kulturní aktivity, které se v parku občas konají.
  • Kostel sv. Bartoloměje - kostel je z počátku 16. století a nechal jej postavit Vilém z Pernštejna a nachází se tam také klášter.
  • Automatické mlýny - nachází se na pravém břehu řeky Chrudimky v blízkosti historického centra města. Budova velkomlýnu patřila bratrům Winternitzům. Zajímavé je, že nevyužívaly náhonu řek Labe a Chrudimky, ale 10 km dlouhého umělého kanálu Halda. Provoz mlýnu byl ukončen v roce 2013.
  • Komenského náměstí - dominantou je kostel Zvěstování P. Marie, který patří mezi nejstarší stavby v Pardubicích. Na náměstí se naleznete také fontánu, která má uprosřed žulový sloup, po kterém stéká 6 pramenů vody.
  • Dům u Jonáše - k tomuto domu se dostaneme přes Pernštýnské náměstí. Výzdoba na průčelí domu pochází z roku 1797, zachycuje biblickou pověst o Jonášovi a velrybě.

 

Zámeček Pardubice

Zámeček Pardubice je také znám pod názvem Larischova vila. Tato vila je novorenesanční skvost. V areálu zámečku je krásný park a kdysi tam také byly konírny, vila sloužila k rekreačním a loveckým účelům.

 Procházka po okolí zámečku vám nezabere moc času, můžete se prijít parkem a lesíkem. V areálu se nachází památník Zámeček.

Památník čeká velká rekonstrkukce a hotovo by mělo být v roce 2021.

 

Bubeníkovy sady

Tento park získal ocenění nejhezčí park, najdete zde dětské hřiště a také fontánu. Park se nacházi u řeky a působí lázeňským dojmem.  Bubeníkovy sady jsou jako stvořené na rodinné procházky, zpevněné cestičky, lavičky a dostatek stromů.

Původně se Bubeníkovým sadům říkalo Žabárna, protože tam kdysi bývaly mokřiny.

Sady mají dobrou polohu u břehu řeky Chrudimky a kousek od Pernštýnského náměstí. Od Bubeníkových sadů vede procházka až k Matičnímu jezeru, ideální procházka pro rodinu s malými dětmi. Nenáročný okruh kousek od centra Pardubic stojí za procházku. Projít se můžete od Tyršovéhé nábřeží směrem k Tyršovým sadům nebo třeba podél řeky Chrudimky až k jejímu soutuku s řekou Labe.

 

Back to article list